”Samen sterk de koude maanden in”

Met de koude maanden voor de deur, is het belangrijk om je paard goed voor te bereiden op de winter. De dalende temperaturen en veranderingen in het weer kunnen een grote impact hebben op hun welzijn. In deze blog gaan we dieper in op enkele zaken waar paardeneigenaren rekening mee moeten houden om ervoor te zorgen dat hun geliefde viervoeter comfortabel en gezond blijft tijdens de wintermaanden.

Beschutting
Zorg voor voldoende beschutting voor je paard. Dit kan een stal, schuilstal of een speciale deken zijn. Een droge en tochtvrije plek is cruciaal om je paard te beschermen tegen koude wind, regen en eventueel sneeuw, paarden hebben over het algemeen geen last van de kou, maar een natte vacht en koude regen zorgt ervoor dat ze het sneller koud krijgen. Zorg er direct voor dat ze op deze plek ook een lekker bed hebben van een fijne bodem om in te liggen.

Pas de voeding aan
In de winter verandert het metabolisme van paarden, wat betekent dat ze meer energie nodig hebben om warm te blijven. Verhoog de hoeveelheid ruwvoer die je paard krijgt, en als je oudere paarden hebt, overweeg dan geweekte grasbrokken als hooi eten moeilijk gaat. Ruwvoer zorgt niet alleen voor extra energie, maar de vertering genereert ook warmte.
Het is echter belangrijk om op te passen met beweiding vanwege de temperatuurschommelingen, wat kan leiden tot hogere suiker- en fructaanwaarden, wat riskant kan zijn voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot vers drinkwater, heb je een paard wat slecht koud water drinkt, geef deze dan warm/lauw water, dit drinken ze vaak makkelijker.

Regelmatige lichaamsbeweging
Blijf je paard regelmatig bewegen, zelfs als het koud is. ย Beweging helpt de bloedcirculatie op gang te houden en de spieren warm te houden. Heb je een binnenbak, lucky you, dan heb je al een stuk minder last van de koude wind om je oren of blijf je lekker droog met de regen.

Verminder de hoeveelheid modder
Het vochtige winterseizoen kan leiden tot modderige paddocks, weilanden en tracks wat de hoeven van je paard kan aantasten. Reguliere hoefverzorging is van groot belang, en het gebruik van hoefschoenen kan helpen om de hoeven te beschermen tegen de invloed van natte omstandigheden. Het voorkomen van hoefproblemen zoals rotstraal en schimmelinfecties is van vitaal belang, omdat deze snel kunnen optreden bij langdurige blootstelling aan modder. Zorg niet alleen voor de hoefverzorging, maar zorg ook voor droge plekken waar je paard kan liggen en rollen, wat essentieel is voor de dagelijkse Remslaap en hun welverdiende spa-moment

De herfst en winterperiode brengen ongetwijfeld uitdagingen met zich mee, maar met toewijding en enkele praktische stappen kun je deze comfortabel en gezond doorkomen met je paard. Denk eraan om jezelf ook goed te kleden met een warme jas en waterdichte laarzen, dan kom je samen de winter wel door.

Hee, ik ben Iris

Wat leuk dat je mijn blog leest! Neem ook een kijkje in mijn andere blogs, hier geef ik je nog meer tips en tricks om jouw paard zo optimaal te houden en deel ik mijn eigen avonturen. Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen kijk dan hier

meer blogs