“De Impact van Deken Gebruik op Paarden: Voorkomen is Beter dan Genezen”

Overal waar ik kijk in de paardenweides en paddocks, zie ik opnieuw paarden onder dekens staan. Zoals elk jaar, zodra de “R” in de maand zit, beginnen de meeste paardeneigenaren met het opleggen van dekens, in allerlei soorten en maten, kleuren en gewichten. Maar weten we eigenlijk welke invloed een deken kan hebben op je paard? 

We leggen dekens op “tegen de kou”. De ideale leef temperatuur voor een paard ligt tussen -5 en 15°C. Met de huidige warme nazomer die tot ver in september aanhoudt en waarbij het nog regelmatig 22°C wordt, lijkt het misschien te warm om dekens te gebruiken. Toch gebeurt dit omdat de wintervacht zich begint te ontwikkelen. Deze ontwikkeling wordt bepaald door de hoeveelheid licht per dag en niet door de temperatuur. Dus is het nodig om nu al dekens op onze gezonde paarden te leggen? Persoonlijk denk ik van niet. Als je er als eigenaar toch voor kiest, ga ik ervan uit dat je dit weloverwogen doet en dat de dekens goed passen, want slecht passende dekens kunnen helaas veel problemen voor de paarden veroorzaken, waar ik in de winter vaak klachten over hoor. 

We hebben veel verschillende paarden met verschillende lichaamsbouw, en veel dekenfabrikanten hanteren standaardmaten. Het resultaat is dat dekens vaak te strak zitten op de borst van bijvoorbeeld koudbloeden en barokke paarden. 

Een te strak zittende deken op de borst kun je na verloop van tijd herkennen aan een vacht die op sommige plekken is weggeschuurd en korte haren op die plekken. Ik zal uitleggen wat dit doet met de spieren en bindweefsel die zich onder deze plekken bevinden. 

Wanneer een paard dag en nacht onder een te strakke deken staat, heeft dit invloed op de houding, ademhaling en het gebruik van het lichaam. Iets wat te strak zit, probeer je zo snel mogelijk uit te doen of je neemt houdingen aan waardoor je er minder last van hebt. Doordat een deken te strak zit, wordt het paard beperkt in zijn beweging, minder bewegingsruimte leidt tot ander gebruik van spieren, en na verloop van tijd gaat het bindweefsel hierin mee en wordt het minder soepel, gaat het verstrakken en kan zelfs hard worden. 

Een slecht passende deken op de borst kan leiden tot beperkte schouderbeweging, een deuk op de overgang van hals naar schoft, beperkingen in het schoudergebied (CTO-gebied), en een veranderde ademhaling. Al deze klachten kunnen goed worden opgelost door een therapeut, maar ook voorkomen worden door een goed passende deken aan te schaffen. Gelukkig komen er steeds meer goede dekens op de markt, zelfs voor bredere rassen. 

Zelf heb ik niets tegen het gebruik van dekens, mits ze goed worden gebruikt en met een goede overweging worden toegepast. 

Hee, ik ben Iris

Wat leuk dat je mijn blog leest! Neem ook een kijkje in mijn andere blogs, hier geef ik je nog meer tips en tricks om jouw paard zo optimaal te houden en deel ik mijn eigen avonturen. Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen kijk dan hier

meer blogs